joi, 22 septembrie 2011

Cum sa ne alegem sotul/sotia potrivit(a)

Cu permisiunea redactiei Familia Ortodoxa am sa postez un rezumat al unui articol din numarul 9 , respectiv septembrie, 2011 a revistei cu acelasi nume despre cum sa ne intemeiem o familie care sa ne faca fericiti, cum sa ne alegem sotul potrivit.
Cuvant al Parintelui Emilian Simonopetritul de la Sfantul Munte Athos.
Procesul de cunoastere si apropiere ar trebui sa aiba  loc inaintea casatoriei. Nu trebuie sa avem rezerve in a ne cunoaste unul pe celalalt , mai ales daca nu suntem siguri de sentimentele noastre.Dragostea n-ar trebui sa ne orbeasca , ci sa ne deschida ochii pentru a-l vedea pe celalalt asa cum este, cu neputintele sale." E mai bine sa iei din casa ta o incaltare, chiar daca-i pingelita,"spune o zicala.Adica e mai bine sa iei pe cineva cu care ai ajuns sa te cunosti.Iar cunoasterea trebuie sa fie intotdeauna legata de logodna, o chestiune la fel de anevoioasa.A te logodi nu inseamna neaparat ca te vei casatori. Inseamna ca fac o incercare pentru a vedea daca ar trebui sa ma casatoresc cu persoana cu care m-am logodit.
Nu alegeti pe cineva care-si pierde vremea prin cluburi, distrandu-se si aruncandu-si banii pe excursii si luxuri.N-ar trebui sa alegeti nici pe cineva care, dupa cum veti afla mai tarziu , isi ascunde egocentrismul in spatele cuvintelor de dragoste.Nu alegeti drept sotie o femeie ca praful de pusca, care , indata ce-i zici ceva, sare in sus.Nu-i o nevasta buna!
Mai mult, daca vreti sa aveti o casatorie cu adevarat izbutita, nu va apropiati de tanara sau tanarul neputincios sa-si lase parintii. Porunca lui Hristos este limpede: "va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa , si se va lipi de femeia sa"(Marcu 10:7).Dar, cand il veti vedea pe celalalt legat de mama sau tatal lui, cand veti vedea ca ii asculta cu gura deschisa si este gata sa faca orice-i vor zice, sa va tineti departe.este o persoana bolnava sufleteste, imatura psihologic, si nu veti izbuti sa faceti cu dansul o familie.Barbatul care va va deveni sot ar trebui sa fie plin de viata.
Incredintati-va ca nu este nu om necomunicativ - in care caz nu va avea prieteni, maine va socoti anevoios sa va aiba drept prieten si tovaras.
Paziti-va de oamenii nemultumiti, plangaciosi si intunecati, ce se aseamana unor pasari mohorate.

Paziti-va de cei ce se jelesc mereu, zicand: "Nu ma iubesti, nu ma intelegi" si altele de acest fel. Ceva la aceste fapturi ale lui Dumnezeu nu e in regula.

Paziti-va si de fanaticii religiosi si de cei excesiv de evlaviosi; adica de cei ce se supara din pricina unor lucruri marunte, care critica tot si sunt hipersensibili.Cum veti putea trai cu un astfel de om?

Paziti-va de cei ce socotesc casatoria ceva rau, ca un soi de intemnitare, de cei ce zic: "Dar niciodata in viata nu m-am gandit sa ma casatoresc!"

Paziti-va de falsii crestini, care vad in casatorie ceva dezgustator, asemenea unui pacat, si-si coboara grabnic ochii cand aud vorbindu-se de ea. Daca va veti casatori cu unul ca acesta, va va fi un ghimpe in trup - si o povara pentru manastirea sa, daca se va calugari.

Paziti-va de cei ce se cred desavarsiti si nu afla greseala intr-insii, dar gasesc mereu greseli la ceilalti.

Paziti-va de cei ce se cred alesi de Dumnezeu ca sa-i indrepte pe ceilalti!

Mai este o problema serioasa careia trebuie sa-i dati atentie: ereditatea.Cautati sa-i cunoasteti bine pe tatal , pe mama, pe bunicul, pe bunica, pe unchiul celalalt.Trebuie sa existe si minime conditii materiale.Mai presus de toate, ingrijiti-va sa aflati despre credinta celuilalt.Are el sau ea credinta?Are idealuri persoana pe care va ganditi sa v-o faceti tovaras de viata? Daca pentru el Hristos nu inseamna nimic, cum vei putea tu sa intri in inima sa?Daca n-a fost in stare sa Il pretuiasca pe Hristos , crezi ca te va pretui pe tine?Sfanta Scriptura ii spune barbatului ca sotia trebuie sa fie a "legamantului tau"(Mal.2:14),adica de credinta ta, de religia ta, ca sa ti se poata alatura spre Dumnezeu.Doar atunci veti putea avea, dupa cum zic Parintii Bisericii, o casatorie"cu incuviintarea episcopului", adica cu consimtamantul Bisericii, si nu un simplu act formal.Discuta mai intai lucrurile cu duhovnicul. Examineaza impreuna cu el fiecare amanunt, si el va sta de partea ta ca un prieten adevarat, iar cand iti vei atinge tinta, casatoria ta va fi un dar de la Dumnezeu(cf.1 Cor.7:7). Dumnezeu daruieste fiecaruia in parte darutile sale. Pe unul il duce inspre casatorie, iar pe altul inspre feciorie. Nu ca Dumnezeu ar face aceasta alegere zicand "tu du-te aici" si "tu du-te acolo", insa ne da taria de a alege dupa dorirea inimii noastre, precum si barbatia si puterea de a indeplini aceasta alegere. Daca ti-ai ales astfel sotul, multumeste Domnului! Fa-i cunostinta cu duhovnicul tau. Daca n-ai unul, amandoi ar trebui sa alegeti impreuna un duhovnic care sa va fie Staret, Parinte, cel ce va va aminti de Dumnezeu si vi-L va arata.
 In viata veti avea multe greutati.Vor fi o sumedenie de probleme.Grijile va vor inconjura si nu va fi usor sa duceti o viata crestineasca. Insa nu va temeti. Dumnezeu va va ajuta. Faceti ce va sta in putinta. Puteti citi cinci minute in fiecare zi dintr-o carte duhovniceasca? Sa cititi.Va puteti ruga cinci munte in fiecare zi? Rugati-va. Si daca izbuti cinci minute, rugati-va doua. Celelalte tin de Dumnezeu.
Cand veti intampina greutati in casatorie, cand veti vedea ca nu sporiti in viata duhovniceasca, sa nu deznadajduiti. Sa nu va multumiti, insa nici cu sporirea pe care ati dobandit-o pana acum. Inaltati-va inimile catre Dumnezeu. Urmati celor ce au dat totul lui Dumnezeu si faceti ce puteti ca sa va asemanati lor, chiar daca tot ce puteti face este sa va doriti in inima asemanarea cu ei. Lasati faptuirea in seama lui Hristos. Si, cand veti urca pe acalea aceasta, veti simti cu adevarat care este rostul casatoriei. Astfel, veti orbecai in viata asemenea unui nevazator.

Niciun comentariu: