luni, 28 iulie 2014

DESPRE VISE

Mereu am avut o relatie mai speciala cu visele. Iar "stirile" de mai jos sunt binevenite pentru cei ce iubesc visele.

1.Daca te fortezi sa iti aduci aminte ceea ce ai visat la 10 minute dupa ce te-ai trezit, iti va fi dificil. Studiile au demonstrat ca oamenii uita jumatate din imaginile visate in primele 5 minute dupa ce au deschis ochii, iar la 10 minute de la trezire se pierd aproximativ 90% din acestea.

2.Persoanele care au orbit dupa nastere sunt capabile sa vada imagini in visele lor. Pe de alta parte, cei care se nasc orbi nu vad nicio imagine. Visele acestora inseamna doar mirosuri, sunete si atingeri.

3.Visam doar ceea ce stim. Daca ai impresia ca oamenii din visele tale sunt doar niste straini, te inseli. Creierul furnizeaza pe timpul noptii doar imagini ale unor lucruri sau persoane pe care le-ai vazut candva, pe parcursul vietii tale. De exemplu, daca visezi ca esti intr-un restaurant cu multi oameni, persoanele din jurul tau pot fi oameni pe care ii intalnesti zilnic in transportul in comun, la supermarket sau pe strada.

4.Doar 88% dintre persoane viseaza in culori in timp de restul de 12% viseaza alb-negru. Totusi, nu foarte multe persoane isi pot da seama daca imaginile pe care le vad atunci cand dorm sunt sau nu colorate. 

5.Corpul uman este practic paralizat in timpul somnului, pentru a impiedica muschii sa realizeze miscarile pe care le visezi. Atunci cand se secreta hormonul care induce somnul se paralizeaza si muschii pentru a preveni somnambulismul. Se mai intampla insa sa avem spasme in somn - mici scapari ale corpului in reglarea somnului sau manifestari in etapa REM a visului(Rapid Eye Movement)


6.Stimulii externi invadeaza visul.Este o experienta pe care multi dintre noi am trait-o - un sunet din realitate este perceput si incorporat in vis intr-un fel. La fel se intampla si atunci cand iti este sete si visezi ca bei apa tot timpul, iar visul nu inceteaza pana nu te trezesti sa bei un pahar real de apa.

7.Fumatorii care s-au lasat au vise mai reale. Fumatorii care au avut acest viciu pentru mult timp si s-au lasat sustin ca au vise mai vivide fata de pana atunci. Acestia au aproximativ un vis din patru despre fumat. Visul presupune ca se vad fumand si simt emotii negative, vina si panica.

8.Orice fiinta umana viseaza (mai putin in cazul anumitor dereglari sau probleme medicale), insa barbatii si femeile viseaza diferit. Barbatii tind sa viseze mai degraba alti barbati, in timp ce femile viseaza in egala masura despre ambele sexe.


Niciun comentariu: